Meglepő, de ezt is befolyásolja a kutya mérete

Meglepő, de ezt is befolyásolja a kutya mérete

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Meglepő, de ezt is befolyásolja a kutya mérete

A kutya mérete befolyásolja az élethosszt. A termet azonban meglepő módon még arra is kihat, hogy mikor kezdődik az állat öregedése, illetve az milyen ütemben zajlik.

Nemcsak a kutya élethosszát, hanem a kognitív hanyatlásának folyamatát is befolyásolja, hogy mekkora a testmérete. Ezt derítette ki az ELTE Etológiai Tanszékének friss kutatása. Turcsán Borbála posztdoktori kutató az InfoRádióban beszélt a részletekről.

Ezek a legkorábban, ám leglassabban öregedő fajták

A szakértő szerint a legkisebb és legnagyobb testű kutyákat érinti leginkább a viselkedéses öregedés. „Az óriási, 30 kilogramm fölötti állatoknál két-három évvel korábban indul be az öregedéssel járó viselkedésváltozás, viszont ennek sebessége lassabb, mint a kistermetű állatoknál. Lényegében előbb-utóbb találkoznak" – mutatott rá a kutató.

Tovább »

Forrás: hazipatika.com